Anohana – Minciuni si regrete

Poppo-Anaru-Jintan-Menma-Yukiatsu-Tsuruko

Poppo-Anaru-Jintan-Menma-Yukiatsu-Tsuruko


Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai, caci acesta e numele intreg al animeului (inseamna ceva de genul „Tot nu stim numele florii pe care am vazut-o in acea zi”) e o poveste destul de scurta despre o perioada de timp din viata a cinci adolescenti.
Cei cinci fusesera foarte apropiati in copilarie, formand un grup de prieteni, dar odata cu moartea celei de-a sasea membre a grupului totul se naruieste si prietenii de altadata ajung sa fie indepartati unul de celalalt, sentimentele de vina si minciunile pe care si le-au creat pentru ei punand o amprenta asupra vietii lor.
Intriga animeului are loc la zece ani dupa moartea Menmei (Meiko Honma) cand o forma maturizata a acesteia i se arata liderului gastii de altadata, Jintan (Jinta Yadomi), care acum nu se mai duce la scoala si sta departe de societate. Menma ii spune ca nu poate sa treaca in viata de dincolo daca nu i se va indeplini o dorinta, insa nu stie nici ea care este acea dorinta. In stradania de a face acest lucru posibil, Jinta readuce grupul impreuna, dar in scurt timp regretele, minciunile si amaraciunea nu numai a celor cinci prieteni, ci si a familiei Menmei, fac totul foarte complicat.
Sa vedem acum ce se intampla cu fiecare dintre personaje. Sfarsitul animeului puteti sa il aflati singuri, are foarte putine episoade.

Jinta Yadomi

Jintan

Jintan


A fost liderul grupului cand erau cu totii impreuna si cu timpul arata ca ramane acelasi lider, desi la inceputul animeului il gasim retras in camera sa, refuzand sa se duca la scoala sau sa socializeze. Sufera din cauza mortii mamei sale si a Menmei si se inchide in sine. O iubeste pe Menma de cand era mic, dar refuzul sau de a recunoaste acest lucru in ziua mortii ei este, conform lui, unul din motivele pentru care aceasta moare. La inceput o vede pe fata doar ca o plasmuire a imaginatiei lui, dar apoi ajunge chiar sa se teama sa ii implineasca dorinta, pentru ca ar insemna sa nu o mai vada niciodata. In final, in scrisoarea adresata lui, afla ca Menma, desi ii iubeste pe toti, il iubeste pe el „in acel mod in care iubesti pe cineva cu care vrei sa te casatoresti”.

Naruko Anjo

Anaru

Anaru


Cea care, in copilarie, il iubea pe Jintan si chiar dupa zece ani tot mai are sentimente puternice fata de el. A fost mereu invidioasa pe Menma pentru relatia ei cu Jintan si neputinta de a recunoaste asta a ranit-o sufleteste in multe momente. Incercand sa renunte la stilul ei vechi de viata, la amintiri si remuscari odata cu el, ajunge sa intre intr-un anturaj prost, care o conduce spre ceea ce noi am numi pitzipongeala. Se minte si isi reprima sentimentele pe parcursul aproape intregii serii, ajungand chiar sa se gandeasca la o relatie cu Yukiatsu, un alt membru al grupului, pentru scapa de sentimentele fata de Jintan. Se pare ca la sfarsitul animeului a ramas mai apropiata de acesta din urma.

Atsumu Matsuyuki

Yukiatsu

Yukiatsu


Are un complex de inferioritate fata de Jintan din copilarie, care se manifesta chiar violent dupa zece ani. La fel ca Anaru, care a ramas prinsa in sentimentele ei nerecunoscute pentru Jintan, Yukiatsu are aceleasi probleme din cauza iubirii fata de Menma. La un un moment dat chiar ajunge sa se imbrace ca Menma pentru a trece peste regretele legate de moartea ei. Pastreaza o rochie alba ca cea in care se imbraca Menma si o atinge mereu, amintindu-si de ea, desi de fata cu altii se comporta ca si cum moartea acesteia nu l-ar fi afectat deloc. Se invinovateste insa pentru acel lucru, deoarece in ziua mortii Menmei i-a marturisit ca o iubeste, dar a fost respins. Este invidios pe faptul ca doar Jintan o vede pe fata. In final reuseste sa accepte faptele intamplate si sa se apropie de cea care l-a iubit aproape tot timpul, si anume…

Chiriko Tsurumi

Tsuruko

Tsuruko


Se foloseste mereu de logica si ratiune si din cauza aceasta este persoana cu capul pe umeri din grup. Ea si Yukiatsu sunt singurii care au ramas prieteni de-a lungul celor zece ani, mergand la aceleasi scoli de elita, dar niciodata depasind stadiul prieteniei, fie pentru ca Tsuruko nu gaseste curajul sa ii spuna ca il iubeste, fie pentru ca acesta nu a trecut peste iubirea pentru Menma. Tsuruko crede ca nu poate niciodata sa fie iubita de Yukiatsu deoarece nu se poate compara cu Menma, de aceea si ajuta la indeplinirea dorintei acesteia, sperand ca odata cu disparitia ei, Yukiatsu sa isi intoarca ochii spre ea (ceea ce se pare ca se cam intampla).
Imi pare personajul cel mai misterios, care isi pastreaza din secrete chiar si dupa final.

Tetsudo Hisakawa

Poppo

Poppo


L-a admirat totdeauna pe Jintan si le este recunoscator prietenilor pentru ca l-au inclus in grup cand era mic, deoarece era un copil mai ciudat (lucru care nu s-a schimbat nici dupa zece ani). Cand nu este plecat in calatorii pe cine stie unde locuieste in vechea baza secreta a gastii. A renuntat la scoala si lucreaza in diferite locuri pentru a castiga bani si a calatori prin lume. Este primul care crede ca Jintan o poate vedea pe Menma, neavand nicio indoiala legata de asta si dorind ca vechea gasca sa se reuneasca. Se simte vinovat deoarece a vazut unde se ducea Menma in acea zi si nu dezvaluie asta decat aproape de final. Impreuna cu ea, Poppo joaca rolul de catalizator al reunirii grupului prin faptul ca nu s-a schimbat fata de cand era copil.

In final…
Meiko Honma

Menma

Menma


Imi e foarte greu sa scriu despre ea, pentru ca as putea umple pagini intregi. Desi ii apare lui Jintan ca o forma relativ maturizata a Menmei pe care o cunostea acesta, pastreaza comportamentul si limbajul din copilarie si poarta aceeasi rochie alba ca in ziua mortii ei. Isi iubeste prietenii si vrea sa ii vada impreuna, este total altruista si se ingrijoreaza doar pentru altii. Vrea sa treaca dincolo de viata aceasta pentru a se reincarna si a fi din nou pe acelasi Pamant cu prietenii ei. Sunt extraordinar de multe de spus dar mai bine urmariti animeul si vedeti voi singuri.

Note de final:
-dorinta Menmei era de fapt o promisiune facuta mamei lui Jinta, aceea de a-l invata pe acesta sa planga.
-floarea vazuta, despre care este vorba si in titlu este Nu-ma-uita, Wasurenagusa in japoneza.
-in orasul Chichibu din prefectura Saitama, folosit ca model pentru orasul din anime, exista un templu unde inca vin fani ai animeului pentru a-si scrie dorintele

Un gând despre „Anohana – Minciuni si regrete

  1. Am vazut anime-ul si este absolut genial . Acest anime a reusit sa-mi induca o stare greu de descris … Ceva de genul o melancolie fericita . Chiar merita vazut !!!

Lasă un comentariu