Oameni si oameni: Higurashi no Naku Koro ni

Higurashi no Naku Koro ni (da, nume lung) are la baza un fel de joc video, insa scenariile folosite in anime sunt diferite. Maebara Keiichi se muta in Hinamizawa si isi face repede prieteni (doar fete…deja-vu de la Ai Yori Aoshi, doar ca animeul acesta, oricat ar parea de romance situatia, nu are prea multe scene de afectiune). Fiecare din prietenii lui insa, si chiar si el insusi, are demonii lui interiori, si ca sa fie si mai interesant, niste crime misterioase si un presupus blestem intregesc atmonsfera. Dupa socul initial provocat de moartea tuturor personajelor dupa cateva episoade, ajungem la alt soc cand vedem ca sunt iarasi in viata. Apoi se intampla la fel. Fiecare mica serie se incheie cu festivalul Watanagashi sau zilele de dupa, cand se petrec lucruri care conduc in cele din urma la moartea celei care pare ca stie tot ce se va intampla, Furude Rika, si odata cu ea la exterminarea intregului sat.
Hinamizawa este un sat afectat de o boala unica si totodata ciudata provocata de un parazit. Cu timpul, oamenii de aici au ajuns sa coexiste cu acesta, cu ajutorul selectiei naturale si al familiei Furude care de-a lungul generatiilor se pare ca a fost gazda „reginei” parazitilor. Pentru protectia oamenilor, cele trei mari familii au impus niste reguli stricte, a caror incalcare atragea un blestem. Aceasta pentru ca odata plecata din sat, o persoana incepea sa dezvolte simptomele bolii si in cele din urma murea. Aceste simptome sunt cat se poate de diverse, de la paranoia pana la sfasierea propriului gat. Teoria principalei antagoniste a animeului, Miyo Takano, cum ca parazitul responsabil de boala ar fi controlat de fapt mintea omului, mi se pare sincer deplasata. Ceea ce face e doar sa elimine acel „fail-safe”, acea ratiune primordiala care rezida in om chiar si in cele mai intunecate clipe, chiar as putea-o numi constiinta, simt al realitatii…
Sunt sigur ca multi oameni au trait clipe cand si-au dorit sa faca un anumit lucru ce in mod normal i-ar fi traumatizat, un lucru la care nici nu s-au gandit ca il pot face, ceva oribil, dar care i-ar fi scapat de o problema sau de un sentiment neplacut. Atunci apare acel „ceva” care te opreste, vointa sau constiinta. Dar daca nu ar mai exista acel ceva? Daca ai putea sa faci orice te indeamna pana si cel mai mic impuls de moment? Si sa mergem mai departe, daca ai putea sa crezi ca e real orice ai vrea sa crezi? Posibilitatile sunt nelimitate, de la Satoko care isi omoara parintii crezand ca se apara pana la Keiichi care chiar crede ca il omoara pe unchiul lui Satoko, toate sunt exemple graitoare.
Dar nu numai ideile sau dorintele se transforma in realitate in mintea ta, ci si subconstientul, cu toate complexele si temerile lui. Satoshi, Shion, Rena, aveau in subconstient teama de blestem, credinta ca au facut ceva gresit pentru care merita pedepsiti. De aici sunetul pasilor, convingerea ca sunt urmariti. E nevoie de un mare efort psihic pentru a realiza care e de fapt realitatea,ca in cazul Renei, sau pentru amana faza finala a bolii, cum a reusit Shion si, pana la un moment dat, Satoshi.
Morala trista pe care am desprins-o din acest anime e ca totusi nimeni nu poate impartasi toate secretele cu alta persoana. Anumite lucruri trebuie luate in mormant. Sincer cred ca asta s-a si vrut a se intelege, pentru ca momentele in care prietenia rezolva totul sunt uneori atat de puerile in comparatie cu restul animeului incat imi lasa impresia ca nu e locul lor acolo, dupa cum nu e loc nici de un deznodamant fericit. Nu poti cunoaste total persoana de langa tine si nu poti sti cand un eveniment va declansa o reactie ireversibila in mintea ei.
Fata de 16 ani a unui sef de politie japonez l-a ucis pe acesta cu un fel de topor, intr-un mod asemanator cu cel in care Rena a comis una din crime in anime. Oamenii sunt fiinte foarte interesante….

Reclame

2 gânduri despre „Oameni si oameni: Higurashi no Naku Koro ni

  1. Morala trista pe care am desprins-o din anime: suntem toti componente detasabile, neimportante, care in loc sa ne sustinem, alegem ignoranta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: